Mărturii

Ce spun clienţii

Această pagină cuprinde mărturii ale clienţilor care mi-au trecut pragul cabinetului şi care au dorit să împărtăşească cu mine, şi cu alte persoane, ce a însemnat pentru ei experienţa terapeutică. Pentru unii a fost mai greu, pentru alţii mai uşor, unii au avut de spus mai multe, alţii, mai puţine, unii au vrut să rămână anonimi, alţii nu au avut nicio problemă în a-şi dezvălui identitatea. Prin urmare, unele dintre datele de identificare sunt schimbate, altele nu – aşa cum a decis fiecare client în parte. Pentru fiecare dintre mărturiile postate mai jos, am primit din partea clienţilor (sau a aparţinătorilor legali) acordul de a le publica. Şi, pentru fiecare dintre ele, m-am asigurat că este păstrată confidenţialitatea şi că persoanele respective nu pot fi recunoscute şi identificate în realitate.

 

Lucrând cu Radu, am avut ocazia să descopăr mai multe lucruri despre fricile mele, mai ales despre cele raportate la cei din jur. Am înţeles că eu mă raportez la ceilalţi prin mine însumi, iar nu prin cei din jur! Am aflat despre mine ca nu trebuie să port o mască, că pot fi deschis şi sincer în primul rând cu mine şi apoi şi cu cei din jur. Sunt foarte mândru de descoperirile pe care le-am făcut despre mine, ghidat şi mentorat de Radu, în acest extraordinar proces al dezvoltării personale!

Dacă ar fi să definesc experienţa mea cu Radu într-un singur cuvânt, acesta ar fi: “apoteotic”! De ce spun asta? Pentru că am descoperit însoţit de Radu foarte multe lucruri despre mine, foarte brusc şi fără menajamente, multe lucruri care au venit ca o avalanşă, dar pe care am reuşit să o gestionez foarte eficient.

Mihai, 22 de ani, formator

 

Am întrat în cadrul procesului de psihoterapie cu Radu având mari rezerve referitoare la încrederea pe care o avem în mine şi, mai ales, în cel care urma să devină psihoterapeutul meu. Eram într-o etapă a vieţii mele la care ajunsesem din cauza faptului că am crezut că pot să mă descurc singur cu depresia şi problemele pe care le aveam. Credeam că procesul de psihoterapie este scump, că nu îmi voi permite să plătesc. Dar, din cauză că ajunsesem într-o stare psihică şi financiară foarte proastă, şi pentru că eram deprimat şi anxios, am decis, până la urmă, să apelez la un specialist. Am apelat la Radu care încă de la început m-a asigurat de faptul că informaţiile sunt confidenţiale şi că pot să încerc să am încredere în el. Mi-a fost greu, recunosc. Încetul cu încetul am început să am încredere în Radu şi să îi spun care sunt problemele cu care mă confrunt, gândurile care mă sperie sau mă macină, să-i povestesc despre persoanele cu care am discuţii aprinse sau conflicte. După câteva şedinţe, am început să fiu o cu totul altă persoană, depresia a început încet, încet să dispară, gândurile negative, şi ele, iar viaţa mea a revenit la normal. Am reuşit după aceea să îmi găsesc un loc de muncă şi să îmi recâştig independenţa financiară. Conflictele din viaţa mea au început să fie din ce în ce mai reduse, iar eu am început să mă bucur mai mult de viaţă.

Îţi multumesc, Radu, pentru profesionalism, pentru ajutorul necondiţionat pe care mi l-ai oferit şi pentru înţelegerea pe care ai avut-o în cadrul sedinţelor de psihoterapie.

Adrian, 26 de ani, consilier în carieră

 

Îmi place la Radu la cabinet, pentru că desenez, colorez, ne jucăm cu plastilină şi inventăm poveşti frumoase. Acum nu mă mai cert aşa des cu colegii de la grădiniţa şi îi împrumut din jucăriile mele şi lui Mircea [frăţiorul mai mic].

Ştefan, 5 ani

 

Motivul pentru care am ajuns în cabinetul lui Radu a fost şurubul slăbit. L-am rugat să încerce să vadă, să îşi dea seama… care şurub s-a slăbit… Da, ştiu, probabil că nu e numai unul slăbit… evident … după o anumită vârstă se slăbesc… sau se şubrezesc mai multe. În cazul de faţă eu am crezut că… doar un singur şurub… şi nu eram sigură dacă se mai poate înfileta la loc… dacă trebuie schimbat… sau înlocuit… sau merge şi-aşa…. că poate aşa trebuie să fie, de fapt, să nu fie foarte strâns…

Deşi totul a început ca o glumă, ca o discuţie între prieteni, a doua oară când am ajuns la Radu în cabinet mi-am dat seama că el nu amestecă lucrurile… Eu credeam în continuare că merg în vizită la un prieten, dar el mi-a arătat că, de fapt, prieten, prieten…, dar trebuie să depistăm şurubul slăbit…, adică adevăratul motiv pentru care mă aflam eu acolo.

Evident ca nu mi-a fost uşor să accept că eram, de fapt, la… terapie… la psihoterapie…, dar Radu, cu mult tact, drăgălăşenie şi atenţie, a reuşit să mă facă să-mi deschid sufletul, să povestesc şi să încerc să-mi dau seama de unde vin toate: nemulţumirea, neputinţa, indiferenţa, delăsarea… şi, nu în ultimul rând, fuga.

Daniela, 45 de ani, vânzătoare

 

Când mă gândesc la Radu, mă gândesc la linişte, pace, bucurie, zâmbet şi căldură. Acestea sunt o parte dintre cuvintele care ar putea descrie întâlnirea mea terapeutică cu psihoterapeutul Radu Filip. Este o persoana care te încântă cu calmul său şi cu dăruirea cu care îţi sare în ajutor. Sunt foarte recunoscătoare că l-am întâlnit pe Radu şi sper să avem în continuare o relaţie profesională bazată pe încredere, sinceritate şi prietenie. Mă simt norocoasă!

Diana, 23 de ani, studentă

Cu un an în urmă, eram într-un moment mai delicat, prinsă în “capcana iubirii”. Eram tristă şi dezorientată. Pe parcursul terapiei cu Radu, am descoperit resurse noi, am redescoperit resurse de care nici nu mai ştiam dacă le am sau nu. Cu timpul, mi-am recăpătat independenţa, am învăţat să fac faţă cu brio problemelor vieţii. Îţi mulţumesc mult Radu Filip!

Andreea, 25 de ani, psiholog