Noi cărţi ale editurii SPER la Târgul internaţional GAUDEAMUS 2015

Abuzul la copiiAbuzul la copii. Diagnoză şi intervenţie terapeutică. Gabriela MARC

Abuzul poate fi emoţional, fizic şi sexual. Dacă te gândeşti că aceste forme de abuz sunt gradual din ce în ce mai grave, te invit să te mai gândeşti o dată. Sunt grave toate. Şi au efecte pe termen lung care ajung să influenţeze însăşi personalitatea adultului de mai târziu. Ceea ce realizează această carte este să clarifice conceptele, să descrie simptomele, dar, mai ales, să ne înveţe cum să transformăm constructiv vinovăţia copiilor abuzaţi, pentru a minimaliza efectele din viitor. Şi mă întreb acum dacă numai eu simt că mi se zburleşte neuronul şi am un gust amar atunci când pun în aceeaşi expresie cuvintele „abuz” şi „copil”. Nu-i aşa că aceste cuvinte nu sunt compatibile unul cu celălalt?

Psihologia identitatii gayPsihologia identităţii gay – provocări, impasuri şi suport terapeutic. Iuliana Elena MOLNAR

Sexualitatea este, şi la noi în ţară, dar şi aiurea, un subiect controversat. Formele de manifestare alternative ale sexualităţii, şi când spun alternative mă refer la toate cele care nu se încadrează în majoritatea statistică, sunt cu atât mai controversate. Iar să scrii o carte despre psihologia identităţii unei minorităţi sexuale este un adevărat act de curaj. Şi să o scrii având în vedere atât latura ştiinţifică, exactă şi rigidă, pe care o presupun nişte teorii şi nişte clasificări, cât şi apropierea de omul de lângă tine care ţi se dezvăluie şi vrea să fie înţeles (autoarea nu are doar cunoştinţe teoretice; acestea sunt dublate şi de experienţă terapeutică) mi se pare un act demn de un psihoterapeut, care a trecut dincolo de toate etichetele şi a ajuns să cerceteze, cu adevărat, sufletul oamenilor. Dacă ţi-am stârnit curiozitatea, te invit să descoperi singur cum sunt clasificate etichetele şi ce se ascunde dincolo de ele. (Mă întreb câţi oameni vor avea curajul să încerce să vadă ce se ascunde dincolo de-o astfel de etichetă?)

 

Manual de psihologia cupluluiManual de psihologia cuplului şi a familiei. Alin-Sebastian GODEANU

Cuplul şi familia vor rămâne în atenţia psihologilor, şi nu numai, atâta vreme cât va exista societatea. E posibil ca regulile să se schimbe odată cu istoria, însă nu şi caracterul imuabil al cuplului. Acesta este un dat al existenţei (universale) şi va cunoaşte permanent noi şi noi interpretări. În această carte veţi descoperi teme interesante şi actuale cu privire la anumite aspecte ale psihologiei cuplului şi familiei, precum şi abordări inedite ale unor probleme care ţin de dinamica şi diversitatea tipurilor de cupluri. Familie. Cuplu. Permanenţă.

 

GGhid de evaluare clinica a copiilorhid aplicativ de evaluare clinică a copiilor şi adolescenţilor. Elena Otilia VLADISLAV

Lucrul terapeutic cu copiii înseamnă joc. Cu plastilină, păpuşi, culori, nisip şi orice alte obiecte şi orice alte fantezii imaginate de mintea lor liberă şi creativă. Şi chiar dacă din exterior poate să pară că şi psihoterapeutul s-a întors la vârsta copilăriei şi şi-a lăsat liber copilul interior, lucrurile nu stau chiar aşa. Terapeutul este, simultan, şi copil, şi adult. Este copil pentru a putea să-l însoţească pe copilul din faţa lui cu empatie şi potrivit vârstei lui, dar este şi adult, pentru a putea identifica ceea ce se întâmplă în viaţa, în familia şi în sufletul copilului. Iar dacă psihoterapia cu copii înseamnă să te joci serios, la adolescenţi lucrurile devin şi mai complicate, pentru că aceştia nici nu s-au desprins în întregime de lumea jocului, dar nici nu s-au maturizat complet. Iar cartea Elenei Vladislav, oferă instrumentele de care are nevoie terapeutul pentru a evalua cât mai exact care sunt problemele şi cum poate să intervină într-un mod cât mai adecvat, în ambele cazuri.

 

ArtTE nr. 3ArtTE – Revista de terapii creativ-expresive şi dezvoltare personală unificatoare, nr. 3

În cel de-al treilea număr al revistei ArtTE, aşa cum deja v-aţi obişnuit, veţi descoperi descrierea unor modalităţi de intervenţie terapeutică inedite şi originale, poezie terapeutică, meditaţii creative, interviuri cu terapeuţi consacraţi, recenzie de carte şi, nu în ultimul rând, poezie cu valenţe terapeutice. Revista reprezintă o provocare adresată imaginaţiei şi creativităţii tale!